MOBY´s PLACE

the place to be voor liefhebbers van oldtimerbromfietsen en moto´s van de merken MOBYLETTE/MOTOBECANE
Club Motobécane de Belgique/Flandres - Vlaamse Mobyletteclub

De persoonlijke MOBY-geschiedenis van Henk van KesselMijn geschiedenis kan ik zo in het kort vertellen:

Als 5-jarige peuter was ik diep onder de indruk van de Kaptein AV3 van mijn vader. Ik vond het een klein wonder dat je met wat benzine niet hoefde te trappen. Die Kaptein was ook voorzien van allerlei spannende draaiende onderdelen. Kortom ik was gegrepen door de techniek.

Het was eigenlijk een slechte bromfiets, want mijn vader moest de carburateur nogal vaak schoonmaken. Na een jaar kocht hij dan ook een auto. Zo ging dat in die dagen.

Op mijn 15e had ik van een vriendje een S44 overgekocht. Een momenteel gruwelijk zeldzaam model. Sterker nog, ik heb dat model nooit meer gezien. Mijn eigen S41a lijkt er veel op, maar heeft een primitievere koppeling en een ´kogeltjes´- variateur.

Daarna heb ik tot mijn 24e nog een hele reeks Mobylettes versleten. Ook nog even op een Victoria Avanti gereden. Op mijn 24e heb ik mijn laatste brommer bij het grof vuil gezet voor de liefhebber, met de gedachte: later begin ik wel weer en koop e.e.a. bij elkaar.

Dat klopte aardig die voorspelling, maar tussen mijn 25e en 39e droomde ik vaak dat ik mijn bromfiets nog ergens had staan en werd ik steeds met een desillusie wakker. De restauratie van een Lillyput skelter voor mijn zoon gaf de impuls om de oude hobby weer op te pakken. Ik had mijn houtbewerkingsperiode net afgesloten en zocht naar een andere hobby op aanraden van mijn vrouw. Mogelijk heeft ze er nu een beetje spijt van ;-)
Uiteraard beoefen je zo´n hobby op je 40e met al je bedrijfservaring en talenkennis anders dan een 15-jarige, die nog erg veel elementaire technieken moet leren; bovendien is je budget ruimer.
Met mij begonnen veel babyboomers hun oude passie te herontdekken en momenteel zie je over de gehele wereld clubjes ontstaan, die dankzij Internet elkaar weten te vinden. Ik ben redelijk fanatiek bezig met mijn hobby. Behalve restaureren, toeren in de bergen, schrijven van artikelen, ontwikkelen en refabricage van onderdelen, help ik ook anderen met het oplossen van problemen.

Ik wil dat laatste zoveel mogelijk beperken tot adviseren, want het sleutelwerk dient de eigenaar zoveel mogelijk zelf te doen. Tegen mensen die zeggen;"Ja, maar ik ben niet handig", zeg ik: "Kies je toch gewoon een andere hobby !"
Ik heb immers nooit de ambitie gehad om fietsenmaker te worden en de verwaarloosde troep van anderen te moeten reparareren voor een grijpstuiver. Momenteel staat de restauratie van mijn Mobylettes wel nog op een laag pitje. Ik heb nu nog te weinig onderdelen bij elkaar om nog een SP98 te bouwen.

Tijd dus voor een andere uitdaging: een 175cc-motorfiets als sleutelobject en niet om mee gaan rijden op de openbare weg, want die Z2C motorfiets heeft minder vermogen dan sommige bromfietsen van mij. In tegenstelling tot de meeste Mobyletteliefhebbers ben ik wereldwijd bezig met mijn hobby. Het merk leent zich er ook toe, want Mobylettes zijn over de gehele aardkluit verspreid.

Groet,
Henk van KesselHenk in volle actie


Pagina reeds : 4200 keer bezocht

Copyright © Whoosh 2023